Yearly Archives: 2015

Voorbereid op reis

Steeds meer mensen worden besmet met het virus dat reizen heet. Het liefst ontdekken we elk mooi en bijzonder plekje op deze aardbol. Van Australië, Thailand en Indonesië tot en met Panama, Canada en Cuba. De een gaat echt voor de zonnige oorden en parelwitte stranden terwijl de ander echt een cultuursnuiver is en voor de ongerepte natuur en bijzondere historie gaat. Het mooie aan reizen is dat je continu in aanraking komt met andere mensen, zowel de lokale bevolking als andere reizigers. Je ontmoet mensen met allemaal verschillende nationaliteiten en dat maakt het reizen speciaal. Je ziet een hele andere cultuur, andere landschappen, dieren en een heel andere omgeving. Je ziet en leert dingen die je anders nooit in Nederland had gedaan. Maar bovenal de vrijheid die je als reiziger ervaart zorgt ervoor dat het reizen zo geliefd blijft. Als je op reis gaat is het logisch dat je niet alles tot in de puntjes wilt plannen, maar het is wel belangrijk dat jij je op een aantal dingen voorbereidt. Het hebben van een reisverzekering kan je een hoop ellende besparen. In 2015 zijn er verschillende reisverzekeringen onderzocht, waaruit gekomen is dat je als reiziger moet letten op de kleine lettertjes in je verzekeringscontract. 

Eerste dagen

Als je voor het eerst gaat reizen, is het erg fijn dat je de eerste paar nachten een hostel hebt geboekt. Of je nu alleen gaat of samen met iemand, het is toch fijn dat wanneer je in een vreemd land aankomt, je niet meer op zoek hoeft naar een slaapplek. Je moet een beetje inkomen, het land leren kennen en het gevoel van het backpacken ervaren. Gelukkig zijn er veel organisaties die jou graag op weg helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op backpackme.nl. Zij bieden een starterspakket aan waar de eerste vier overnachtingen bij in zitten, waarbij je een Australisch nummer krijgt en een medicare-kaart. Je kunt tevens kiezen om ook een kroegentocht of een citytour te doen om mensen te ontmoeten. Dit laatste is vooral fijn als je alleen gaat reizen. Lees thuis ook alvast informatie over het land en de cultuur. Natuurlijk kun je het beste medereizigers om tips vragen, maar het is verstandig om er niet geheel onwetend heen te gaan. Lees wat de meest bijzondere plekken zijn, wat typische Australische gebruiken zijn en waar je op moet letten als  backpacker in Australië. Waar je verder rekening mee moet houden is met de bagage die je meeneemt. Dit klusje vergt wel enige voorbereiding.

 

Bagage inpakken

Als je gaat reizen is een backpack het meest voor de hand liggende middel om je spullen in te vervoeren. Het is belangrijk dat je een backpack koopt die past bij jouw lichaam. De backpack moet goed op je heupen zitten en perfect om je lichaam aansluiten. Je kunt je het beste laten adviseren in de winkel. Verder is de gouden regel: neem niet te veel spullen mee. Je bent erg snel geneigd om dat shirtje nog mee te nemen en dat broekje kan er ook nog wel in. Beperk je echt tot het minimale. Je moet dit namelijk allemaal op je rug mee sjouwen. Daarnaast is de kans groot dat je ook nog wel een aantal aankopen doet in het desbetreffende land en dan moet er wel een plekje vrij zijn in je backpack. Neem daarom echt alleen het hoognodige mee. Aan twee a drie broeken heb je echt meer dan genoeg. Je draagt vaak hetzelfde en je hebt alle mogelijkheden om je kleding uit te wassen. Ga je naar een warm land? Neem dan geen lange spijkerbroeken mee, maar kies voor een wat losser zittende stof. Beperk je shirts naar maximaal vijf stuks. Je kunt wel een hele modeshow willen gaan lopen, maar er is echt niemand die zich daar iets van aantrekt. Houd het daarom basic, daar doe jij jezelf uiteindelijk een heel groot plezier mee. Neem één hooguit twee paar schoenen mee. Deze zijn zwaar en geloof me, je gaat niet vaak wisselen van schoenen. Zorg dat je een paar stevige schoenen meeneemt waar je goed op kunt lopen. Een paar badslippers mogen dan ook nog mee. Koop speciale reishanddoekjes die snel drogen en niet veel ruimte in beslag nemen. Verder moet je denken aan ondergoed en je zwemkleding natuurlijk. Ga ook niet te veel toiletspullen mee sjouwen. Onthoud dat het overgrote deel ook in het land van bestemming te koop is. Het zijn dan misschien niet de merken die jij normaliter gebruikt, maar daar moet jij je dan maar even overheen zetten. Het is erg belangrijk dat jij zo min mogelijk meeneemt op reis.

Rondreizen door Noord Portugal

Portugal is een land met vele gezichten waar je kunt genieten van zowel strand als cultuur. Op vakantie rondreizen in Portugal is dan ook echt een absolute topper! In Portugal kun je geniet van de zon, de strand en de zee, waarbij de Algarve met zijn warme temperaturen en frisse zeewinden een echte aanrader is. Daarnaast kun je ook actief genieten op één van de talloze excursies of in het bruisende uitgaansleven in één van de plaatsen als Medeire of in de Azoren. Voor de sportieve vakantiegangers zijn er in Portugal ook voldoende faciliteiten op het gebied van diverse watersporten en dergelijke. De cultuurliefhebbers komen ook voldoende aan hun trekken in het land dat bol staat van de strijdvolle geschiedenis. Portugal is in de geschiedenis door meerdere volkeren bezet en de invloeden en de bouwwerken daarvan zijn heden ten dage nog steeds te zien. Voor de echte ontdekkingsreiziger is er dan ook meer dan voldoende te beleven. En vergeet vooral de sprookjespaleizen in Sintra niet, of de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela, of de romantische wijken in Lissabon en de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo.

De belangrijkste vakantiegebieden in Portugal zijn de Costa Verde, Costa de Prata, Costa de Lisboa, de Algarce, de Montanhas en de regio Planicies.

Braga

Het spirituele hart van Portugal is de levendige kleine stad Braga. Je vindt er onder andere vele barokke kerken, een grote kathedraal en diverse Romeinse ruïnes. Over het gehele jaar zijn er diverse traditionele religieuze festivals, waaronder de kleurrijke Heilige Week.

Guimaraes

Guimaraes wordt gezien als de geboorteplaats van de Portugese Natie en was in de middeleeuwen dan ook de hoofdstad van Portugal. De stad heeft een goed bewaard oud stadscentrum en ligt bezaaid met smalle geplaveide straatjes waaraan vele kasteelruïnes liggen alsmede het voormalige paleis van de hertogen van Bragança.

Douro vallei

Een van de meest prachtige valleien in Portugal is ongetwijfeld de ‘Vale do Douro’, waar de druiven worden geteeld die later worden omgetoverd tot portwijn. Naast de talrijke wijngaarden die dit gebied rijk is vind je er ook vele huizen van de wijndomeinen, de ‘quintas’ en vele oude kerken en kloosters in diverse bouwstijlen, waaronder de Romaanse bouwstijl en het Barok.