Yearly Archives: 2017

De leukste steden in de Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen zijn niet alleen kleine bergdorpen te vinden, maar vindt u bovendien diverse
grote steden. Wat de leukste steden zijn in dit rustige en groene gebied, leest u op deze pagina. Vindt
u het prettig in de buurt van een grote stad te verblijven in de Belgische Ardennen? Dan komt u er na
het lezen van onderstaande tekst vanzelf achter waar u een vakantiehuis moet boeken.

Luik

Luik is de grootste stad in de Belgische Ardennen. Het is een oude industriestad, met een mooie,
historische binnenstad en een groot centraal plein. De wijken om de oude binnenstad heen, zijn wat
minder aantrekkelijk. Deze wijken zien er zelfs een beetje verwaarloosd uit. Bent u in Luik, dan raden
wij u aan gewoon in het centrum van de stad te blijven.

Gelukkig is er genoeg te doen in het centrum van Luik. Zo kunt u hier diverse musea bezoeken, maar
ook oude panden bewonderen, prima winkelen en lekker eten. De bekendste musea in de stad zijn
Musée des Transports en Musée de la Vie wallone.

Namen

Namen is de hoofdstad van de provincie Namen. Het is niet de grootste stad van de Belgische
Ardennen, maar wel een van de grootste steden in dit gebied. Wat het bezoeken van deze stad zo
leuk maakt, is het feit dat er veel bezienswaardigheden in Namen te vinden zijn. Denk hierbij aan
mooie kerken, maar ook aan middeleeuwse gebouwen. Een absolute must-see in Namen is de citadel
van de stad. Deze citadel kunt u bijna niet missen, want het gebouw torent echt boven de stad uit.

Arlon

De stad Arlon ligt in het meest zuidoostelijke deel van de Belgische Ardennen. Wij Nederlanders
noemen dit stadje overigens anders, namelijk Aarlen. De stad Arlon of Aarlen is de hoofdstad van de
Belgische provincie Limburg. Wat deze stad zo bijzonder maakt, is het feit dat Arlon of Aarlen bij de
drie oudste steden van heel België hoort.

Arlon of Aarlen is niet groot, maar u hoeft zich hier zeker niet te vervelen. Zo kunt u in de oude stad
resten uit de Romeinse tijd bekijken, maar ook het Archeologisch museum bezoeken en de Sint-
Donatuskerk bewonderen. Een leuke manier om de hele stad te verkennen, is door een
stadswandeling te maken. De kaart van de stadswandeling door Arlon of Aarlen kunt u gewoon bij de
plaatselijke VVV (‘information touristique’) ophalen.

Kijk op Villaspot.nl voor betaalbare vakantiewoningen in de Belgische Ardennen.

Weekje Vlissingen of Salou?

De Nederlanders trekken er komende week massaal op uit naar de omringende buurlanden. De ANWB waarschuwt voor files op de autoroutes in Frankrijk. Een favoriete vakantiebestemming voor veel Europese toeristen is de badplaats Salou in Spanje. Ik vroeg me eigen af of een vakantie in Salou duurder was dan een weekje in Vlissingen. Zeker nu het de komende dagen wisselvallig weer wordt in Nederland lijkt Salou best een mooie keus.

Hotel Vlissingen

Als ik Booking raadpleeg zijn de hotels in Vlissingen bijna allemaal volgeboekt op 2-9 augustus. Toch zijn er nog enkele hotels met goede reviews waar we naar toe zouden kunnen gaan. Hotel de Ruyter scoort een 8.4 en kost 833 euro voor 7 nachten logies/ontbijt. Hotel Zilt heeft eveneens een goede score (8.3) en kost 973 euro voor 7 nachten logies/ontbijt.

Vakantie Salou

In Salou zouden we nog terecht kunnen bij drie-sterren hotel Marinada. Het hotel heeft goede reviews (8.0) en kost 976 euro voor 7 nachten inclusief ontbijt. Een directe vlucht vanuit Amsterdam met Transavia op die data van ons hotel is 289 euro. Als we onze bagage beperkt houden tot handbagage dan zouden we de toeslag voor de ruimbagage besparen. Klanten die direct boeken bij Transavia hoeven geen boekings- en afhandelingskosten te betalen. De goedkoopste vlucht is 160 euro met Ryanair met een vertrek vanuit Brussel Zaventem. Een week parkeren op het vliegveld kost 50 euro maar er zijn ook goedkopere parkings in de buurt van de luchthaven. Een los vliegticket + 7 nachten in Salou kost dus zo’n 300-400 euro duurder dan naar Vlissingen.

Pakketreis Spanje

Deze reis vraagt wel enig geregel. Een stuk eenvoudiger is het om een verzorgde vakantie te boeken bij een reisorganisatie. Bij Sunmix kost een week logies/ontbijt in het populaire California Garden 819 euro per persoon. Dit is met vertrek vanuit Amsterdam. Een verzorgde zonvakantie naar Salou zou dan ruim 600 euro duurder zijn dan een weekje in Vlissingen. Een last-minute op onze data naar Torremolinos is mogeljk vanaf 1800 euro . Ben je gebonden aan de schoolvakanties in het hoogseizoen dan is er niet veel te kiezen. De prijzen zijn het hoogst in de zomermaanden. Het hoogseizoen eindigt in de laatste week van augustus. Vakantiegangers die wel de vrijheid van kiezen hebben kunnen begin september nog mooie koopjes halen. De prijzen voor de accommodaties dalen sterk terwijl in Zuid-Europa en Turkije het weer nog prima is.

Citytrip Spanje

Volgens een onderzoek uit 2015 van Booking was Barcelona de favoriete Spaanse bestemming onder Nederlanders gevolgd door Valencia, Madrid, Sevilla en Malaga. Valencia is de derde stad van Spanje met mooie tuinen en veel cultuur. Sevilla is een prachtige historische stad in Andalusie. Als je Sevilla wilt bezoeken vermijdt dan de zomermaanden want dan zijn temperaturen van 40 graden en hoger niet ongewoon. Malaga is een prima uitgangspunt voor een rondreis door Andalusie. Er zijn veel autoverhuurbedrijven op de luchthaven van Malaga. Bovendien is het vliegveld van Malaga dichtbij de populaire badplaatsen Torremolinos, Benalmadena en Fuengirola.

Verre reizen

Wat te doen in Kaapstad

Kaapstad is de tweede meest bevolkte stad van Zuid – Afrika en de hoofdstad van de West Kaap. Het is een levendige stad waar creativiteit, kleuren, geluiden en smaken voor een onvergetelijke ervaring zorgen. Vanuit de stad zie je de imposante Tafelberg met zijn opvallend vlakke top. Een kabelbaan brengt je naar boven, als het weer het toelaat natuurlijk.
Deze trendy stad wordt ook wel de “Moederstad” genoemd en is een bruisende mengeling van verschillende culturen en nationaliteiten. Kaapstad is dan ook een zeer populaire toeristische bestemming, die er alles aan doet om elk jaar meer te kunnen bieden. Kaapstad is een stad waar veel te ontdekken valt. Dit kan je zelf te voet doen of je kan gebruik maken van een open bus die je langs de voornaamste plaatsen voert zoals het stadscentrum, de Tafelberg, V&A Waterfront, Green Point, Seapoint en Camps Baai. Tijdens de rit vertelt een gids je de belangrijkste informatie over deze bezienswaardigheden.

Reizen naar Kaapstad

Goedkope vliegtickets zoeken is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. Om te beginnen moet je rekening houden dat je vanaf een internationaal vliegveld moet vertrekken zoals Dusseldorf, Schiphol of Brussels Airport. Een vertrek zal met een groter vliegtuig zijn vanwege de afstand alhoewel een tussenstop niet uitgesloten is om meer passagiers aan boord te krijgen. Bij een tussenstop zal je vaak binnen 1 a 2 uur weer vertrekken. Naast de prijzen van de vliegtickets zijn ook de vertrektijden en vertreklocatie belangrijk. Woon je in de randstad dan zal je sneller vanaf Schiphol Airport vliegen ook al is de prijs in Dusseldorf een paar tientjes lager. Woon je meer in het zuiden dan is het niet onlogisch om vanaf Brussels/Zaventem Airport te vliegen. Zeker terug bij aankomst is het fijn om snel weer thuis te zijn. Ook handig om rekening te houden met aankomsttijden. Minder handig is het om bijvoorbeeld 7 a 8 uur te arriveren in verband met files. Heb je een aankomst bij luchthaven Zaventem of Schiphol kan je ook makkelijk met de trein verder reizen mocht je weinig of geen keuze hebben. Zie hiervoor aankomstzaventem.be of Schiphol.nl

Botanische Tuinen

De Kirstenbosch Botanische Tuinen biedt bezoekers een prachtige beleving. Dit is een van zeven wereldtuinen, waar buiten de prachtige planten en kleurrijke bloemen ook vaak concerten georganiseerd worden. Een ideale plaats voor een picknick midden in een prachtige tuin met uitzicht op de machtige Tafelberg.

Stranden

Rondom Kaapstad zijn er verschillende stranden, elk met hun eigen specifiek karakter, waar je kan genieten van zon, zee en strand. Vele toeristen zijn in Kaapstad op zoek naar de ideale plaats om de zonsondergang te bewonderen en de stranden horen daar zeker bij.Er zijn talloze plaatsen en mogelijkheden om te genieten van de prachtige zonsondergang. Zo kan je dit vanop de top van de Tafelberg doen, tijdens een picknick in de Botanische tuinen, vanop een terrasje aan het waterfront of zittend in het zand op het strand.

Bezienswaardigheden

Naast de prachtige omgeving en activiteiten biedt Kaapstad je ook een aantal culturele bezienswaardigheden. Zo kan je in Kasteel de Goede Hoop, het oudste gebouw in Zuid – Afrika da– nog in gebruik is, meer te weten komen over het koloniale verleden. Informatie over de Apartheid krijg je in het District Six Museum. District Six is de wijk waar in de jaren 60 meer dan 60.000 zwarten verplicht mochten verkassen.

Met de ferry kan je ook een bezoek brengen aan het beruchte Robbeneiland. De plaats waar alle tegenstanders van de Apartheid opgesloten werden om er in harde omstandigheden te leven en te werken. Dit is de gevangenis waar Nelson Mandela opgesloten zat en door het harde werk ook de beschadiging aan zijn ogen en longen opliep.
Op gebied van ontspanning en cultuur merk je al dat Kaapstad enorm veel te bieden heeft. Een moderne, steeds groeiende stad heeft natuurlijk ook vele winkelcentra en de horeca is overal aanwezig. Hier zal je alle grote keukens van de wereld terugvinden alsook enkele Zuid – Afrikaanse lokale gerechten en wijnen die zeker het proberen waard zijn.

Geschiedenis van Polen

De vroege historie van Polen vertoont veel overeenkomsten met die van West-Europese landen. Vanaf de vierde eeuw voor Christus ontstonden de eerste agrarische samenlevingen in het gebied. Deze breidden zich uit, werden gestructureerder en begonnen onderling handel te drijven.

Tussen 3000 en 2000 v. Chr. ontstonden langzaamaan de eerste handelswegen in het door donkere oerbossen bedekte landschap. Tot enkele eeuwen n. Chr. werd het gebied door verschillende stammen bewoond. Hieronder waren ook de Slaven, die uiteindelijk hun stempel zouden drukken op het gebied dat wij nu kennen als Polen.

Geschiedenis van Polen, middeleeuwen

De Slavische hoofdman Piast slaagde er in de 10de eeuw n. Chr. in om verschillende stammen onder zich te verenigen en gaf aan de nieuwe politieke eenheid die hij gecreëerd had de naam ‘Polska’. Desondanks wordt de officiële stichting van Polen aan het jaar 966 toegekend. In dit jaar bekeert de latere gezaghebbende afstammeling van Piast, graaf Mieszko I, zich tot het Christendom.

Geschiedenis van Polen, de ‘Gouden Eeuw’

Polen beleefde zijn hoogtijdagen in de 16de eeuw. Het land bestreek een enorm grondgebied, de handel floreerde en de rijkdom en macht van de adelstand nam toe. Toen in 1572 de vorst Zygmunt II stierf, eindigde hiermee de overheersing door koningen die door overerving van de troon bezit namen. Er werd een begin gemaakt met een soort aristocratische democratie, waarbij de nieuwe koning door een selecte groep werd gekozen en daar ook verantwoording af moest leggen.

Geschiedenis van Polen, neergang

Vanaf de 17de eeuw vond er een ommekeer plaats die het eens zo grootse Polen in een neerwaartse spiraal leidde. De gevolgen van de contrareformatie, de kozakkenopstand en de Dertigjarige oorlog lieten hun sporen na in het land. Financiële problemen, ontvolking, terreinverlies en talrijke mislukte oogsten en verwoeste steden maakten dat Polen aan het eind van de zeventiende eeuw nog maar een schim was van wat het ooit was. Deze neergang bereikte zijn climax aan het einde van de 18de eeuw. In 1795 werd de toenmalige en laatste Poolse vorst Stanislaw August gedwongen af te treden en kwam Polen volledig onder Russische heerschappij te staan. In 1815 werd onder de Russen het Koninkrijk Polen gesticht in reactie op een kortdurende Franse verovering van het gebied. Van een autonome staat was echter geen sprake.

Geschiedenis van Polen, de 19de en 20ste eeuw

In de 19de eeuw was Polen verdeeld onder de Russen, de Pruisen en Oostenrijk. De bovenste lagen uit de samenleving bleven echter streven naar eenheid. Na een aantal onvruchtbare pogingen en neergeslagen opstanden slaagden zij hier pas na de eerste wereldoorlog in. In 1918 werd maarschalk Józef Pilsudski de eerste president van de Republiek Polen. De banden met Rusland en andere buurstaten bleven echter wel problematisch en de afbakening van Polen was verre van stabiel. De grenzen van het Poolse grondgebied, zoals wij dat vandaag de dag kennen, werden op de Conferentie van Jalta in 1945 vastgelegd.