Spanje

Zonovergoten Spanje

Zon, feest, strand en water dat is waarvoor veel vakantiegangers Spanje bezoeken. Het land, ofwel het schiereiland, heeft veel mogelijkheden voor een dergelijke vakantie.

Spanje is veel minder bekend om de enorme rijkdom aan historische bouwwerken die in het hele land teruggevonden kunnen worden. Dit blijkt alleen uit de enorme hoeveelheid plaatsen die zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De geschiedenis met invloeden van de Romeinen, Visigoten, Carthagers en Moren (Arabieren) heeft vele unieke gebouwen en plekken achtergelaten die vaak goed onderhouden zijn.
Vakantie banner

Barcelona

Barcelona, stad van 1000 smaken, metropool van kleuren, hoofdstad van Catalonië, havenstad en centrum van het modernisme. Barcelona is voor elke leeftijd een feest. Om de levendige historie van Barcelona te ontdekken zijn er talloze plekken die een bezoek waard zijn. Overal proef je de rijke geschiedenis. Of je nu door de kleine straatjes van de Joodse wijk dwaalt of loopt over de pleinen van Barcelonette, langs de Romeinse torens of de kathedraal. Je maakt een werkelijke wandeling door de tijd!. Bent uw nog opzoek naar een voordelige accommodatie? Of wil je geld lenen voor een vakantie? Wij hebben diverse samenwerkingsverbanden zodat dit mogelijk kan worden gemaakt.
Barcelona

Ook kom je, dwalend door de gezellige straten van Barcelona, legio restaurants tegen. Wat is er leuker dan in de echte tapasbars te komen waar de Spanjaarden zich thuis voelen, met hun hapjes, tradities en lekkernijen? Omdat Barcelona teveel mogelijkheden heeft om op te noemen is het zaak om te weten waar je moet zijn om het andere Barcelona te ontdekken.

Wereldsteden, zon, zee & strand

De wereldsteden Barcelona en Madrid hebben alles voor een heerlijk weekendje weg of zelfs langer. Barcelona met de architectonische meesterwerken van Gaudí, de voetbaltempel van F.C. Barcelona, het gezellige uitgaansleven, de uitstekende winkelmogelijkheden behoort al tot de meest populaire Europese steden.

Madrid is nog wat minder bekend als weekendje weg stad maar is zeker niet minder dan Barcelona. Met het wereldbekende Prado museum, het Bernabéu stadion van Real Madrid, het plein van Columbus, de chique exclusieve winkels en warenhuizen en het uitgaansleven rond het Plaza Mayor heeft Madrid alles in huis om tot de leukste steden van Europa te horen. Bovendien ligt Madrid centraal in Spanje en is een leuke excursie naar b.v. het zuiden van Spanje met de hogesnelheidstrein slechts twee uurtjes weg.

De kracht van zon, zee en strand in combinatie met fantastische uitgaansmogelijkheden wordt nog eens onderstreept door de eilanden die bij Spanje horen. In de Middellandse Zee liggen de Balearen en ter hoogte van Marokko, in de Atlantische Oceaan, liggen de Canarische eilanden waar het bijna het hele jaar door strandweer is.

De kusten aan de Middellandse Zee met de bekende Costa Brava, Costa Blanca en de Costa del Sol trekken enorm veel strandgangers en kennen een uitbundig uitgaansleven waar het geen moment vervelen is. Op de website Landkaart Spanje kan je de verschillende gebieden goed bekijken.

De regio’s van Spanje

regios spanje

Het oosten van Spanje vanaf de noordelijke grens met Frankrijk is vooral geliefd door de enorme hoeveelheid aan stranden en kusten. In het noorden ligt de regio Cataluna met de stad Barcelona. Centraal is de regio Valencia, met de gelijknamige sinaasappelstad, te vinden. Murcia in het zuiden is de laatste regio die tot het oosten behoort. In de Middellandse zee liggen de eilanden van de Balearen.

Het zuiden van Spanje wordt gevormd door één grote regio, Andalucia. Deze regio heeft een keur aan steden die rijk zijn aan historische bezienswaardigheden, zoals Málaga, Córdoba, Granada en Almería. De ligging dichtbij het Afrikaanse continent en de invloeden van de Moren hebben gezorgd voor een cultureel rijk gebied.

Spanje houdt echter niet op in het zuiden bij de natuurlijke watergrens. Voorbij de straat van Gibraltar liggen op het Afrikaanse continent, bij Marokko, de autonome Spaanse steden Ceuta en Melilla. Nog verder naar het zuidwesten, ter hoogte van Marokko, liggen de Canarische eilanden ver weg van het Iberisch schiereiland in de Atlantische oceaan.

Het centrale deel van Spanje wordt gevormd door de regio’s Castilla-La Mancha dat wat zuidelijker ligt en Madrid. In de laatste regio ligt de gelijknamige hoofdstad van Spanje.

Het westen van Spanje ligt tegen Portugal aan en bestaat uit de regio’s Extremadura en Castilla y Leon. Deze gebieden kennen grotendeels een streng landklimaat dat zorgt voor lange koude winters en korte hete zomers. In het Noordwesten, ten noorden van Portugal, ligt de regio Gailicia aan de Atlantische oceaan. Dit deel van Spanje is aanzienlijk natter en groener.

Het noorden en noordoosten van Spanje bestaat uit de regio’s Asturias, Cantabria, País Vasco, La Rioja, Navarra en Aragón. Het noordoosten wordt gedomineerd door de bergen van de Pyreneeën terwijl het noorden, gelegen aan de Golf van Biskaje, veel watersportmogelijkheden kent alhoewel de “zon zekerheid” in dit deel van Spanje minder groot is dan in het oosten en zuiden.

Gebergte en skigebied Sierra Nevada

Zowel in de zomer als in de winter is de Sierra Nevada een gebied waar veel te beleven valt!
Het gebergte ligt in de regio Andalusië waardoor je tevens in de gelegenheid bent om uitstapjes te maken naar één van de de Moorse steden Cordoba, Sevilla of Granada.

Van december tot april kun je skiën in dit gebergte. Het laagste punt is het skidorp Pradollano welke zich op 2.100 meter bevind. Het hoogste punt is de Pico Veleta (3.482 meter). Wat het skiën in de Sierra Nevada zo bijzonder maakt is dat dit het enige skigebied in de wereld is waarbij je de zee kan zien.

De kust is slechts 1 uur rijden verwijderd. Als je van afwisseling houd dan kun je in de ochtend sportief skiën en in de middag een dagje aan het strand doorbrengen! Het skigebied in de Sierra Nevada beschikt over 61 km. skipistes en 19 sleep –en stoeltjesliften.

Gedurende de zomermaanden kun je hier allerlei sportieve activiteiten ondernemen, zoals paragliding, bergbeklimmen, paardrijden, kanoën, wandeltochten etc.

De citadel Alhambra

De Alhambra pronkt boven op een heuvel in het oostelijke deel van de stad Granada. Van buitenaf lijkt de Qala al-Hamra (rode citadel) een vesting. Het is een prachtig bolwerk met 23 torens dat door de Moren gebouwd werd toen het islamitische overwicht in Spanje door het binnendringen van de christenen bedreigd werd.

Met de bouw werd halverwege de 13de eeuw begonnen en het diende de dynastie van de Nesriden als militair hoofdkwartier, administratief centrum en als koninklijke residentie. Vooral van binnen wordt de ongeëvenaarde schoonheid en gratie van het bouwwerk duidelijk. Keramiektegels, steen- en houtsnijwerk, ornamenten van bladeren en rankgewas en Arabische lettertekens horen bij de kostbare versieringen die menig bezoeker zal verbazen.

De Alhambra is een complex van tuinen, binnenhoven en open vertrekken. De complexen dragen namen zoals de “Sala de las dos Hermanas”, zaal van de twee zussen waarin twee grote platen van witte marmer (de twee zussen) in de grond gezet zijn, of de “Patio de los Leones” (het leeuwenhof) genoemd naar een fontein die omgeven wordt door 12 leeuwen.

Granada was het laatste grote Moorse koninkrijk van Spanje in de 13de eeuw, en heeft met de bouw van de Alhambra een geweldige prestatie weten neer te zetten die zelfs in deze tijd uiterst bijzonder is.

Omdat dit paleis een grote toeristische trekpleister is en druk bezocht wordt, is het zeer raadzaam en eigenlijk zelfs noodzakelijk om toegangskaarten vooraf te bestellen.

Alhambra