Italie

Italië ontdekken

Italië is de (culturele) schatkamer van Europa. Vooral het noorden van Italië is rijk aan indrukwekkende steden en fraai landschap. Italië wordt gedomineerd door bergen met prachtige en weelderige natuur, heerlijke kusten met volop zandstranden en fantastische openluchtmusea in de vorm van steden als Rome, Venetië, Assissi, Siena en Florence.

Unieke (kunst)voorwerpen als de lijkwade van Turijn, het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci en de David van Michelangelo zijn slechts enkele voorbeelden uit het scala van mogelijke bezienswaardigheden tijdens een bezoek aan Italië.

Italië staat ook bekend om zijn haute couture en historische mode industrie. Dure en luxe kledingstukken worden vaak in Italië gemaakt en zijn daarom ook een stuk goedkoper als u daar op vakantie bent. Zo loont het bijvoorbeeld om uw Italiaanse overhemden daar in te slaan. Italië staat bekend om zijn mooie blouses en overhemden die, wanneer u hun met producten elders vergelijkt, van ongekende kwaliteit zijn.

Één van de lieflijkste en meest gewaardeerde landschappen in Europa bevindt zich in Toscane. In Toscane kun je zo een hele dag door het lieflijke, glooiende landschap met middeleeuwse stadjes, pittoreske dorpjes en wijngaarden rijden. Vooral aan het einde van de dag als de zon langzaam onder gaat en het landschap een rode gloed krijgt is het genieten.

San Marino & Vaticaanstad

In Italië liggen twee ministaten die ook absoluut een bezoek waard zijn. Vlakbij de Adriatische kust in noordoost Italië ligt de versterkte stad San Marino met haar gezellige middeleeuwse straatjes waar het uitstekend winkelen is. De muren en torens van San Marino toornen hoog boven de omgeving uit en zijn op mooie dagen vanaf de stranden van kustplaats Rimini te zien.

Bij Rome ligt het centrum van het katholieke geloof, Vaticaanstad. Als je Rome bezoekt is het natuurlijk een “must” om Vaticaanstad te bezoeken met de Sint-Pieter en de koepel van Michelangelo, prachtige musea en natuurlijk de Sixtijnse kapel met het door Michelangelo beschilderde plafond.

Italië kent een aantal nationale parken met een rijke flora en fauna. Zo komt bijvoorbeeld de Apennijnse beer weer op beperkte schaal voor nadat deze bijna uitgestorven was. De meeste nationale parken zijn in het noorden gelegen, maar ook de eilanden Sicilië en Sardinië eisen een fors deel op.

De hoofdstad Rome

Zoals in de meeste grote steden is rustig toeren met de auto er niet bij in Rome, de hoofdstad van Italië. De vele auto’s en scooters die in de ochtendspits voorbij flitsen en een hectische aanblik geven doet je beseffen dat je in één van de grootste metropools van Italië bent beland!

De veelzijdigheid van een stad als Rome zie je terug in de vele straten die elkaar afwisselen met moderne winkels, oude historische gebouwen en nachtleven dat 24 uur per dag doorgaat.

Rome heeft aan het begin gestaan van de ontwikkeling van de moderne cultuur in West Europa zoals wij dat nu kennen. De veroveringen van het Romeinse leger hebben ervoor gezorgd dat aquaducten, irrigatiesystemen en dergelijke veel vlotter tot de modernisering van West Europese landen heeft geleid. In de stad zelf zie je de grootsheid van deze oude cultuur o.a. terug in historische bouwwerken als het Colloseum, het Forum Romanum en het Pantheon.

Midden in de stad ligt het onafhankelijke ministaatje Vaticaanstad. Hier bevindt zich het hoofdkwartier van de Rooms-katholieke kerk. Vanaf het dak op de St. Pieter heb je tijdens de zonsondergang een van de meest spectaculaire uitzichten over de stad zelf.

Indien je een citytrip naar Rome gaat maken, zorg dan dat je van tevoren al een idee hebt wat je wilt gaan doen en wat je wilt gaan bezoeken. Er is namelijk zoveel moois te zien en te beleven dat een week tekort is om alles te ervaren!

Wintersport in de Dolomieten

De Italiaanse wintersport gebieden liggen aan de zuidzijde van de Alpen. Dit betekent dat je hier meer zonuren hebt dan in welk ander skibestemming dan ook! In Italië is de après-ski  niet zo nadrukkelijk aanwezig als in bijvoorbeeld Oostenrijk. De nadruk ligt hier meer op lekker eten na het skiën. Dit betekent uiteraard niet dat je hier niet voor de gezelligheid terecht kan!

Doordat de vele dorpen met skiliften aan elkaar verbonden zijn is het een ideale wintersport bestemming voor skiërs en snowboarders die lange tochten willen maken.

Skigebied Val Gardena

Een prachtig skigebied in Italië is het Val Gardena. Hier liggen de bekende wintersport plaatsen als Ortisei – St. Ulrich (1236 meter), S. Cristina – St. Christina (1428 meter) en Selva Gardena – Wolkenstein (1563 meter).

De skipistes in dit gebied gaan tot 2518 meter terwijl de hoogste bergtoppen in dit gebied zich uitstrekken tot 3181 meter hoog! Dat de nadruk op de après-ski niet de boventoon voert in de Italiaanse wintersport gebieden gaat niet op voor het Val Gardena. Er zijn meer dan voldoende bars, après-ski hutten en discotheken te vinden wat het nachtleven hier zeer gezellig maakt! De meeste uitgaansgelegenheden vindt je in Ortisei – St. Ulrich. Het is tevens het grootste dorp in het gebied.

Het gebied Val Gardena ligt in Zuid-Tirol en is gemakkelijk te bereiken. Het gebied ligt op zo´n 40 km afstand van Bolzano en zo´n 120 km van Innsbruck.

Het Gardameer

Het grootste bergmeer van Italië is een geliefde bestemming bij menig reiziger. Het meer ligt omringd door hoge bergen met besneeuwde bergtoppen in een prachtige omgeving. Rondom het meer zijn verschillende pittoreske Italiaanse dorpjes te vinden waar je heerlijk kunt winkelen, eten en uitgaan.

Deze dorpjes kenmerken zich door kleine nauwe steegjes waar je heerlijk terrasjes kunt pakken en genieten van het warme Mediterrane klimaat. Tussen mei en juli ligt de gemiddelde temperatuur hier rond de 30 graden!

Het dorpje Malsecine is één van de mooiste dorpjes die je rond het Gardameer kunt bezoeken. Het ligt direct aan het meer en heeft de sfeer van een typisch Italiaans dorp met kleine steegjes en terrassen. Als je het authentieke Italië wilt ontdekken is dit dorp een aanrader!

De westkust van het Gardameer is meer grilliger met hoge rotspartijen en wilde natuur. Hier ligt het gebied Tremosine. Deze naam is gegeven aan de 18 kleine dorpen die hier liggen. Het gebied heeft de beste panoramische zichten over het Gardameer. Je fototoestel hier vergeten is dus onvergeeflijk!

Midden in het Gardameer ligt het Isola del Garda. Op het eiland is een prachtige villa gebouwd door de Lechi familie. De laatste steen werd in 1830 gelegd. Later, in 1880, is men begonnen met de aanleg van de tuinen op dit eiland.

Vroeger was het niet toegestaan dit kleine eiland en haar prachtige tuinen te bezoeken. Vandaag de dag worden er rondleidingen gegeven zodat je zelf kunt ervaren hoe het zou zijn om op een privé eiland als koning te leven! Een rondleiding dien je van te voren aan te vragen.

Het waterrijk Venetië

Venetië, Een stad die uit meer dan honderd verschillende eilanden bestaat, waar geen auto’s rijden en waar de boot het meest gebruikte transportmiddel is ademt een romantische sfeer.

De stad is gebouwd in een lagune waar de verschillende eilanden in de loop van honderden jaren met elkaar verbonden werd door bruggen. De inwoners van Venetië gebruiken dan ook de watertaxi om de stad door te komen. Uiteraard kun jezelf de stad wat langzamer bezichtigen door je in een gondel te laten rondvaren en de vele gezichten van Venetië te ontdekken.

In het centrum van de stad vind je het San Marco plein. Dit grootse plein, waar soms meer duiven lopen dan mensen, is een goed startpunt om de stad te gaan verkennen. Aan het plein ligt tevens het Dogenpaleis alsook de kathedraal van Venetië.

In februari kun je genieten van het Carnaval. Bij dit carnaval verkleden de inwoners van de stad zich om in de meest schitterende kostuums die je doen denken aan de aristocratie in vroegere tijden. De maskers die men draagt zijn tevens typische toeristische souvenirs die je overal in Venetië kunt kopen.

Een ander cultureel hoogtepunt in Venetië is de jaarlijkse “Regatta Storica” oftewel historische Regatta. Dit is een optocht van boten zoals men die in de 16de eeuw bouwden.

De optocht is een eerbetoon aan de vrouw van de koning van Cyprus. Zij wees de troon van Cyprus af in 1489 en gaf de voorkeur aan Venetië. De vele details en kleuren van de boten samen met de gezellige drukte van het vele publiek dat hierop af komt maakt dit tot een bijzondere gebeurtenis. Daarnaast vinden er in Venetië meerdere regatta’s plaats gedurende het roeiseizoen dat plaatsvindt van april tot en met september.

De vulkaan Stromboli

De Stromboli is één van de meest actieve vulkanen op aarde en is te vinden op het gelijknamige eiland in de Tyrreense Zee, ten noorden van Sicilië. Het eiland heeft een oppervlakte van 12 km² en het hoogste punt is circa 920 meter.

De vulkaan is gedurende de afgelopen tweeduizend jaar (sommige vulkanologen vermoeden zelfs vijfduizend jaar) continu actief is geweest.  Er gaan regelmatig veerboten naar het eiland, dat bewoond wordt door ongeveer 450 mensen. Tijdens de boottocht naar het eiland zijn de opstijgende rookwolken uit de drie actieve kraters al goed te zien. Er vinden gedurende de hele dag uitbarstingen plaats die veelal klein en ongevaarlijk zijn.

Na zonsondergang is dit schouwspel het meest indrukwekkend. De roodgloeiende stenen worden met kracht omhoog gestuwd waardoor dit natuurgeweld nog beter zichtbaar wordt. Een beklimming van de vulkaan is mogelijk onder begeleiding van een lokale gids. Deze spectaculaire tochten worden vaak aan het eind van de dag gemaakt om de gasexplosies in het donker goed te kunnen zien.

Ook de andere eilanden van deze geïsoleerd liggende groep zijn de moeite van een bezoek waard. Bij de eilandengroep horen de eilanden: Liparí met het gelijknamige en gezellige havenstadje, Vulcano met mogelijkheid om naar de top van de “Vulcano” te lopen (dit is de naamgever van het woord “vulkaan”) en het romantische eiland Salina, bekend van de speelfilm Il Postino. Door de geïsoleerde ligging heerst er een hele ontspannen sfeer op de eilanden.