Migratie_DNAtesten_be

Wij zijn eigenlijk allemaal migranten, het reizen zit al eeuwen in de mensWij zijn eigenlijk allemaal migranten, het reizen zit al eeuwen in de mens

Migratie_DNAtesten_be

Het rondtrekken en rondreizen doet de mensheid al eeuwenlang. Het zit letterlijk én figuurlijk in het DNA van de mens. Tegenwoordig gebeurd dat nog steeds, om verschillende redenen; sommigen zijn op zoek naar een beter leven en andere gaan graag op reis en blijven plakken in een plaats waar het ze goed bevalt. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp: migratie.

Moderne migratie

Eén van de bekendste voorbeelden is misschien wel de ‘migrant trail’. Een gevaarlijke reis die men aflegt op zoek naar geluk. Net ten zuiden van de Amerikaanse grens beginnen Midden-Amerikaanse en Mexicaanse migranten aan een opmerkelijke trektocht naar de Verenigde Staten. Een reis variërend tussen de 3000 en 5000 kilometer, waarin migranten hun leven wagen om de VS te bereiken. Op de vlucht voor geweld, wanhopig op zoek naar werk of andere redenen, hebben deze mensen een enorm risico genomen om veiligheid te zoeken in hun noordelijke buurland. Migranten trekken door mijlen van gewelddadige gebieden in Mexico en bereiken de grens alleen om te worden omgedraaid. Met de recente activiteiten en houding van de regering van de Verenigde Staten is de grens minder gastvrij en een grotere uitdaging geworden.

Vroegere migratie

Ook vroeger trokken grote groepen volkeren naar andere plaatsen op de wereld. We geven ons DNA door op de volgende generatie. Migratie is iets van alle tijden. Bijvoorbeeld in de periode tussen 1600 en 1800 trok Amsterdam vreemdelingen aan uit een groot gebied. Volgens migratiehistoricus Leo Lucassen is dit deels door de Nederlandse VOC-mentaliteit. Een ander vroegere, maar redelijk recent onderwerp over migratie is de term gastarbeider. Begin jaren 60 werden mensen geworven uit Italië, Spanje en Portugal. Vervolgens kwamen de landen Turkije en Marokko aan bod. Veel gastarbeiders vonden hun weg naar Nederland, op zoek naar betere werkomstandigheden. Tegenwoordig zijn dit veel mensen uit Polen.

Haplogroepen

Dat leidt tot zogenoemde haplogroepen. Dit zijn groepen individuen die ingedeeld worden aan de hand van het haploïde DNA. Vervolgens worden deze weer ingedeeld in familiaire haplotypes. Ieder mens behoort tot een bepaald haplotype en daarmee tot een bepaalde haplogroep. Zo is terug te leiden waar iemands oorsprong ligt. Wil jij ook je voorouders zoeken? Dat kan met de afkomst voorouders DNA test. Zo kun je nagaan waar je voorouders vandaan kwamen, zodat je meer kunt zeggen over jouw raciale en etnische afkomst.

Heb jij wel eens overwogen om te migreren of tijdelijk te verhuizen naar een andere plaats? Of zou je een tijdje ergens anders willen werken? De ene zoekt liever de warmte op, de ander trekt zich liever terug in de natuur. Hoe dan ook, de bevolking blijft altijd in beweging.

 

0
0
0
0
0
0
0