Polen

Vakantieland Polen

Polen is één van de voormalige Oostblok landen en klinkt misschien niet direct als een heel aantrekkelijk vakantieland. Het land kent echter prachtige plekjes, historische bouwwerken en een lange kuststrook met rustige zandstranden en prima watersport mogelijkheden.

De ruige, ongerepte natuur in de 22 nationale parken biedt fantastische mogelijkheden voor de hikers, vissers, jagers en (amateur) fotografen.

In de parken komen soorten als de wolf, lynx, rode hert, eland en bizon voor maar ook enkele roofvogelsoorten waaronder de Amerikaanse adelaar zijn hier te spotten. Vogelliefhebbers kunnen in diverse parken genieten van meer dan 200 verschillende soorten per park.

De bergen in het zuiden van Polen zorgen zowel in de winter als in de zomer voor legio sportieve en ontspannende vermaaksmogelijkheden. Je kunt raften op de Dunajec rivier, skiën in de wintersport “hoofdstad” Zakopane en in de omgeving van Kasprowy Wierch, genieten van het prachtige bergmeer Morskie Oko of bergklimmen op de “Szczeliniec”.

Liefhebbers van geschiedenis en cultuur zijn absoluut op hun plaats in Polen met de authentieke houten kerkjes in het zuiden, het imposante kasteel van Malbork gelegen aan de Nogat rivier, de middeleeuwse stad Torun – dat ook wel de stad van Nicolaus Copernicus wordt genoemd – en het kleurrijke, historische centrum van Zamosc.

Tweede wereldoorlog

Niet te vergeten zijn zeker ook de herinneringen aan de tweede wereldoorlog. De oorlog begon in feite met de inval van Nazi-Duitsland in Polen op 1 september in 1949. Polen was tevens de plaats waar een aantal van de meest verschrikkelijke concentratiekampen, of beter gezegd vernietigingskampen, werden opgericht. De kampen Auschwitz-Birkenau, Sobibor en Treblinka zijn hiervan voorbeelden.

De regio’s van Polen

Het westen van Polen strekt zich van de Oostzee in het noorden, via het vlakke land in het midden tot meer bergachtig gebied in het zuiden. Dit deel van Polen met de regio’s Zachodniopomorskie, Wielkopolski, Lubuskie en Dolnoslaskie grenst in het westen aan Duitsland en in het zuiden aan Tsjechië.

Het noorden van Polen reikt tot grofweg het centrum van Polen en ontsluit drie regio’s waarvan Pomorskie volledig aan de Oostzee ligt en Warminsko-Mazurskie deels aan de Oostzee ligt. Warminsko-Mazurskie grenst in het noorden aan Rusland. De laatste regio is het meer naar het binnenland gelegen Kujawsko-Pomorskie. Het landschap in het noorden van Polen is over het algemeen vlak te noemen.

Het oosten van Polen gaat van het noorden, waar het aan Litouwen grenst, tot aan het zuiden waar de buurlanden Oekraïne (in het oosten) en Slowakije (in het zuiden) liggen. Het noorden, met de regio Podlaskie, bestaat voor een aanzienlijk deel uit natuur waaronder het grote nationale park Biebrzanski. Het middendeel van dit gebied is relatief vlak, maar in het zuiden – en dan vooral in de regio Podkarpackie – is het bergachtig. De overige regio’s in dit deel van Polen zijn: Mazowieckie, dat iets meer in het binnenland ligt, en Lubelskie.

Het zuiden van Polen bestaat uit heuvelachtig tot bergachtig gebied. In het zuiden grenst dit deel van Polen aan de staten Tsjechië en Slowakije. De meest zuidelijke regio’s zijn Matopolskie, Slaskie en Opolskie. Meer naar het binnenland liggen tot slot de regio’s Lodzkie en Swietokrzyskie.

Nationaal park Tatra

Voor wandelaars en natuurliefhebbers is het Nationale park Tatra een paradijs op aarde.
Het Nationale park ligt in de regio Malopolskie en is met een lengte van slechts 25 km. het kleinste hooggebergte van Europa. De hoogste berg is de Gerlachovsky met 2655 meter hoog.

Dit hooggebergte vormt de natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije. Het is een wild en grillig gebergte waar je de meest fantastische uitzichten hebt over steile bergtoppen en diepe dalen.

Tot zo’n 1500 meter hoogte groeien uitgestrekte naaldbossen waar je in de zomer je verkoeling kunt zoeken. Hier vind je tevens zeldzame vogelsoorten zoals de arend en valk. Verder is het een toevluchtsoord voor wilde katten, de lynx, wolven en zelfs bruine beren!

Je kunt het Nationale park Tatra het beste bereiken per trein of per auto vanuit de stad Zakopane. Aanvliegen kun je het beste op Krakau of Poprad. Dit gebied kent zonnig weer in september en oktober. In de maanden januari en februari kan het behoorlijk koud worden.

Ontdek Polen op de fiets

Polen bestaat voor een groot gedeelte uit landbouwgrond en bos. Hierdoor is het land een ideale mountainbikebestemming. Het beschikt over een ongerepte natuur en prachtige steden. Er liggen inmiddels al tienduizenden kilometers aan fietsroutes. Ondanks dat Polen bij veel fietsers niet onmiddelijk te binnen schiet bij het denken aan een fietsvakantie, is het zeker een aanrader.

Mountainbiken in Polen

Je kan met de auto met de fietsen achterop naar Polen rijden maar het is ook mogelijk te reizen met de trein. Het wordt wel aanbevolen om te reserveren. Vergeet ook niet dat het niet in alle nachttreinen toegelaten is om een fiets mee te nemen. Met uitzondering van de hoofdwegen is Polen een fietsvriendelijk land. Er rijden minder wagens op de wegen en het verkeer is dus vrij rustig. Het beste is om te fietsen langs lokale wegen of off-road door de velden. Mountainbikes zijn dan ook het meest geschikt om deze onontdekte fietsroutes te verkennen. Ze zijn ter plekke te huur maar je kan het ook in overweging nemen om vooraf een mountainbike aan te schaffen in Nederland. Ook in ons eigen land zijn er prachtige mountainbike routes waardoor de aanschaf voor fietsliefhebbers zeker de moeite waard is.

Steden in Polen

Een fietsvakantie kan je ook goed combineren met het bezoeken van de grote steden in Polen. De mooiste steden zijn Warschau en Krakau. Warschau heeft een pittoresk oud centrum en is de perfecte plek voor cultuurliefhebbers. Krakau, bij velen onbekend, is de laatste jaren veranderd in een hippe stad met een unieke sfeer. Als voormalige hoofdstad heeft het een rijke historie.

Ondanks dat Polen momenteel nog geen erg populair vakantieland is, heeft het land veel te bieden. Met boeiende steden en talrijke fietsroutes zullen toeristen zich niet snel vervelen tijdens hun verblijf. U kunt meer informatie op onze pagina over Polen lezen.