Houd je huis in de gaten tijdens je rondreis met een IP cameraHoud je huis in de gaten tijdens je rondreis met een IP camera

Je kunt heel veel meenemen als je van huis gaat, alleen het gebouw op zich zal moeten blijven staan. Hoewel er volop uitdagingen en avonturen buitenshuis voor je klaar liggen, heb je er vast wel behoefte aan om af en toe even jouw woning te bekijken. Met een IP camera kun je zowel binnen als buiten een oogje in het zeil houden. Hoe je dit het beste kunt doen, en waar je rekening mee moet houden lees je op deze pagina!

Waarom naar je huis kijken?

Laten we als eerst een veelgestelde vraag beantwoorden; wat heeft het voor zin om je eigen huis te zien als je ver weg bent? Als er bijvoorbeeld een inbreker aan de deur staat te prutsen kun je deze niet eventjes in de kraag grijpen. Dat klopt, en zelfs wanneer je thuis in bed ligt is het niet verstandig om de confrontatie op te zoeken. Dan bel je de politie, en dit kan ook vanuit het buitenland. Het is niet altijd een noodgeval, er zijn ook andere zaken waar je misschien de buren of vrienden over wilt inlichten. Bij een verre reis zul je wellicht iemand vragen om de bloemen water te geven, of de kat elke dag over de bol te aaien. Als je zelf met een IP camera de boel in de gaten kunt houden hoef je daar anderen niet zo mee te belasten.

Dus ik moet je hele dag naar het scherm staren?

Dat kan, maar het hoeft niet. IP camera software kan tegenwoordig heel goed zien wanneer er beweging voor het oog van lens plaatsvindt, en stuurt jou vervolgens even een berichtje. De camera app van Somfy kan zelfs mensen van dieren onderscheiden. Zo kun je voorkomen dat de hond van de buren niet een alarm activeert, terwijl die ongure gast in de nacht wel de sirene laat luiden.

Dus je kunt ook een alarm af laten gaan?

Ja, afhankelijk van het toestel of gekoppelde apparaten kun je lokaal en op jouw reis locatie een alarm af laten gaan. Zo maakt Somfy een all-in-one IP camera met alarminstallatie, die naast een luid geluidssignaal en licht ook direct via internet een bericht stuurt naar jouw smartphone. Je kunt dergelijke alarmering ook doorzetten naar iemand die in de buurt is, zolang er maar een internetverbinding bestaat. Sommige systemen kunnen ook zonder wifi signaal via een data SIM kaart informatie én beelden doorsturen naar een beveiligde cloud opslag.

Wat heb je op reis nodig?

Er zijn verschillende manieren om de beelden van jouw IP camera thuis te bekijken. Via een app op je smartphone is doorgaans de meest eenvoudige manier, het kan ook via een webbrowser op je eigen computer of in een internetcafé als er niets anders voorhanden is. Let bij publieke computers altijd op de security, tik niet zomaar jouw wachtwoorden in op iedere PC die je in het wild tegenkomt. Een betere optie is een lokale data SIMkaart te kopen voor jouw mobieltje. Zo heb je overal en altijd beschikking over internet, en ook toegang tot de beelden van jouw IP camera. Als je geen Dual-SIM toestel bezit kun je ook een mobiele ‘Hub’ meenemen met een eigen SIMkaart. Wanneer je ook nog gebruik maakt van een VPN kun je een verbinding maken die net zo veilig is als bij jou in huis.

Wat heb je thuis nodig?

Allereerst natuurlijk een IP camera, die zijn er zowel voor binnen als buiten. En natuurlijk een wifi verbinding en router. Bedraad kan ook, maar draadloos is doorgaans wel een stuk eenvoudiger om te installeren. Als je ook nog andere slimme apparaten wilt installeren zoals smart lights of automatische gordijnen, dan is het interessant om een centrale Hub te overwegen. Denk aan een Google Nest Hub of een Somfy TaHoma systeem. Afhankelijk van de randapparatuur en jouw persoonlijke wensen kun je een oplossing kiezen die niet alleen vandaag, maar ook de komende jaren voldoet aan jouw wensen en behoeften.

Laat jouw woning ‘slim’ achter

Wat is een ‘smart home’ eigenlijk? Enerzijds is het een woning die zich aanpast aan de bewoners, denk aan een aangename temperatuur met een slimme thermostaat of lampen die inschakelen wanneer je de deur opent. Een smart home kan ook autonoom functioneren, wat bij (langdurige) afwezigheid zeker nuttig is als inbraakpreventie. Een huis dat bewoond lijkt zal doorgaans worden overgeslagen door inbrekers. Dus de lampen aan wanneer de zon onder gaat, gordijnen die automatisch openen en sluiten, dat soort zaken. Goede sloten zijn onmisbaar uiteraard, maar slimme features maken jouw woning heel aantrekkelijk voor de gezinsleden, en juist heel onappetijtelijk voor inbrekers.

Houd je huis in de gaten met een IP camera, terwijl jij optimaal van jouw rondreis kunt genieten.

Bron: https://www.somfy.be/nl-be/

0
0
0
0
0
0
0