Andalusie

Andalusie (Spanje)Andalusie (Spanje)

Andalusie

De grote regio Andalusië neemt bijna het gehele zuiden van Spanje voor haar rekening. In het oosten grenst de regio, via de Golf van Cadiz, aan de Atlantische oceaan. In het westen ligt Andalusië aan de Middellandse Zee. De Straat van Gibraltar in het zuiden vormt de natuurlijke grens tussen Spanje en Marokko en breder gezien tussen Europa en Afrika. U kunt er zorgeloos op vakantie.

De stad Sevilla

andalusie, sevilla, Tore de Oro (De gouden toren)De hoofdstad van Andalusië is het westelijk gelegen Sevilla. Ondanks de zuidelijke ligging van Sevilla in Spanje is het een populaire toeristenplaats. De hogesnelheidstrein vanuit Madrid brengt je binnen twee uur in deze prachtige historische en veelal zonnige stad.

Sevilla is een aaneenschakeling van fraaie en indrukwekkende historische bezienswaardigheden. Gelegen aan gezellige plaza’s met fonteinen, achter een stadsmuur of aan de rivier Rio Guadalquivir, met palmbomen in de buurt en omringd door weelderige tuinen bieden bijna alle locaties een prachtig aanzicht en een prettige sfeer.

Achter een goed bewaard gebleven stuk stadsmuur, de Muralla de la Macarena, vind je de Basilica de la Esperanza Macarena, de Iglesia de San Luis de los Franceses, Los Conventos de Santa Isabel, de Santa Paula en diverse andere historische bouwwerken.

De imposante kathedraal van Sevilla is één van de fraaiste en meest opvallende bezienswaardigheden in Sevilla. Samen met de Archivo de Indias en het Palacio Arzobispal is de kathedraal opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Unesco Werelderfgoed site: Kathedraal, Alcázar en Archivo de Indias in Sevilla

Deze drie bouwwerken vormen gezamenlijk een opmerkelijk monumentaal complex in het hart van Sevilla. De kathedraal en de Alcázar, daterend uit het heroveringstijdperk tussen 1248 en de 16de eeuw en doordrenkt met Moorse invloeden, zijn een exceptionele getuigenis van de beschavingen van de Almohads en het christelijke Andalusia.

De Giralda minaret (toren) is het meesterwerk van de Almohad architectuur. Het staat naast het grootste Gotische bouwwerk van Europa, de kathedraal met haar vijf schepen en de tombe van Christopher Columbus. Het oude Lonja, dat het Archivo de Indias werd, bevat waardevolle documenten van de archieven van de kolonies in de Amerika’s.

Isla de Cartuja, wereldexpo ‘92

In 1992 was Sevilla de organisator van de World Exposition. De plek waar dit werd gehouden heet inmiddels Cartuja ’93 en biedt tal van bezienswaardigheden en attracties voor de toerist. Zo vind je hier diverse bouwwerken in de avant-garde stijl, het thema-amusementspark Isla Magica, het Parque Cientifico y Technologico de la Cartuja (wetenschappelijk en technologisch park) en de commerciële- en zakencentra Nervion en La Buhaira.

Parque de Maria Luisa

Het park Maria Luisa ligt aan de Rio Guadalquivir ter hoogte van de Paseo de las Delicia. Aan het hoofd van het park ligt het fraaie en gezellige Plaza de Espana met waterpartijen en een fontein. In het enorme bouwwerk aan de plaza huist o.a. het militaire museum. In een ander deel van het park vind je het “Pabellon Mudejar” en het “Museo Arqueologico Provincial” (provinciaal archeologisch museum).

De stad Malaga

De stad Malaga in het zuiden van Andalusië behoort tot de belangrijkste steden van de regio. Malaga’s ligging aan de Middellandse Zee zorgt ervoor dat het een belangrijke verbindingsstad is met het Afrikaanse continent.

Geboortstad Pablo Picasso

Malaga is de geboortstad van één van de grootste kunstenaars die Spanje ooit heeft voortgebracht, de schilder Pablo Ruiz Picasso. Hij werd geboren aan 36, Plaza de Merced, gedoopt in de Parroquia de Santiago en ging naar school bij het Colegio de San Rafael.

In 2003 werd in Malaga het Museo Picasso geopend waar ongeveer 200 werken van Picasso worden tentoongesteld. De werken bevatten schilderijen, etsen, tekeningen en beeldhouwwerken. Deze werken die door familieleden van Picasso op leenbasis aan het museum ter beschikking zijn gesteld zijn te vinden in het Palacio de Buenavista. In de andere gallerijen worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

De stad Granada

andalusie, Granada, AlhambraDe stad Granada ligt in het zuiden van de regio bij de bergen van de Sierra Nevada. Granada is een stad volprachtige historische bouwwerken met zowel Arabische als christelijke invloeden. In het centrum van de stad vind je nauwe straatjes en gezellige pleintjes waar je kunt ontspannen en genieten van de lokale gastronomie.

La Alhambra en Al Albaycín-Sacromonte

De grootste en meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Granada is “La Alhambra”. De Alhambra is een kleine stad uit de middeleeuwen met versterkte muren en wachttorens.

Het paleisachtige complex is gebouwd tussen de 13de en de 15de eeuw als verblijf voor de Nasrid sultans. De Alhambra ligt op een heuvel net buiten het centrum van de stad kijkend over de Darro vallei. Samen met de Generalife (Arabische tuinen) en de Albaycín is de site opgenomen op de werelderfgoelijst van Unesco.

De Al Albaycín-Sacromonte, in dit deel van de stad vind je beste plekjes om een goede indruk van de Moorse tijd te krijgen. Begin je tocht bij de Puerta Elvira en ontdek via de fraaie, nauwe straatjes monumentale panden als de Palacio de Dar al-Horra, de Monasterio de Santa Isabel la Real, de stadsmuren, de Iglesia del Salvador en vele andere prachtige plekjes.

Unesco Werelderfgoed site: Alhambra, Generalife en Albaycín, Granada

Hoog boven het moderne, laaggelegen deel van de stad rijzen de Alhambra en de Albaycín op. Gelegen op twee aangrenzende heuvels vormen zij het middeleeuwse deel van Granada. Ten oosten van het Alhambra fort en de residentie liggen de prachtige tuinen van de Generalife, de voormalige landelijke residentie van de emirs die in Spanje heersten gedurende de 13de en de 14de eeuw. Het residentiële deel van de Albaycín is een rijke schatkamer van inheems Moorse architectuur harmonieus gecombineerd met de traditionele Andalusische architectuur.

Kathedraal

De christelijke invloeden in Granada zijn het duidelijkst in en rondom de prachtige kathedraal in het centrum van Granada. Naast de kathedraal is de koninklijke kapel (Capilla Real) te vinden en iets verder weg vind je de Basilica de San Juan de Dios, de Iglesia de los Santos Justo y Pastor en de Monasterio de San Jeronimo.

Unesco Werelderfgoed site: Historisch centrum van Cordoba, Cordoba

Het grote glorie tijdperk voor Cordoba begon in de 8ste eeuw, na de Moorse verovering, toen ongeveer 300 moskeeën en ontelbare paleizen en publieke gebouwen verrezen om te rivaliseren met de pracht van Constantinopel, Damascus en Bagdad. Gedurende de 13de eeuw, onder Ferdinand III – de heilige – werd de Grote Moskee omgebouwd tot kathedraal en werden nieuwe verdedigingswerken zoals de Alcázar de los Reyes Christianos en de Torre Fortaleza de la Calahorra opgericht.

Nationaal Park Doñana

Nationaal park Doñana in Andalusia neemt de rechteroever van de Guadalquivir in beslag aan de trechtermonding bij de Atlantische oceaan. Het park valt op door haar grote verscheidenheid in leefgebieden, waaronder lagunes, moeraslanden, staande en verstuivende duinen, struik- en bosgebieden en dichtbegroeide gebieden.

Mediterraanse rotskunst op het Iberisch schiereiland

De late pre-historische rotskunst plaatsen op het Iberisch schiereiland vormen een buitengewoon grote groep. Hier is de manier van leventijdens een cruciale fase in de menselijke ontwikkeling op grafisch levendige wijze afgebeeld in de schilderingen. De stijl en de afgebeelde onderwerp zijn uniek.

Monumentale renaissance geheel van Úbeda en Baeza

De stedelijke vormleer van de twee kleine steden Úbeda en Baeza in Zuid-Spanje gaan terug tot de Moorse 9de eeuw en de Reconquista (herovering) in de 13de eeuw. Een belangrijke ontwikkeling had plaats in de 16de eeuw toen e steden gerenoveerd werden in de lijn van de naar voren tredende renaissance. Deze opgezette tussenkomst maakte deel uit van de introductie in Spanje van nieuwe humanistische ideeën uit Italië die doorging en een grote invloed had op de architectuur in Latijns-Amerika.

0
0
0
0
0
0
0