Een visum voor Turkije?

Wanneer je naar Turkije wilt reizen, voor vakantie of een zakenreis, moet je van tevoren eerst een visum aanvragen. Het visum wordt gecontroleerd als je in Turkije aankomt. Geen (geldig) visum? De douane houdt je tegen en je kunt niet verder. Een visum aanvragen is verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers, ook voor minderjarige kinderen. Mocht je dus binnenkort op vakantie of voor zakenreis naar Turkije gaan, vraag zo spoedig mogelijk een visum aan.

De regels van een visum

Wanneer je een visum aangevraagd hebt, komen er ook een aantal regels bij kijken. Een visum is geldig vanaf de ingangsdatum die ingevuld is op het aanvraagformulier. Vanaf deze datum is het visum 180 dagen geldig. Echter kun je maar in totaal maximaal 90 van de 180 dagen in Turkije verblijven. Deze 90 dagen kun je in een keer gebruiken of opdelen in meerdere bezoeken aan Turkije. Een visum hoor je aan te vragen voordat je op reis gaat. Het is namelijk niet mogelijk om een visum te kopen op een vliegveld, van Turkije of Nederland.

Daarnaast moet de reis een toeristisch of zakelijk doeleinde hebben, je moet reizen met een geldig Nederlands of Belgisch ID/paspoort, het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst, met een visum kun je niet gaan werken voor een Turkse werkgever en je mag tijdens je bezoek niet in Turkije studeren.

De aanvraagprocedure van een visum

Tegenwoordig kun je ook een visum online aanvragen. Zo’n online visum wordt ook wel een e-visum genoemd. Dit e-visum wordt na aanvraag, controle en betaling per mail opgestuurd. De aanvraag van een visum duurt ongeveer 5 minuten. Je kunt het aanvraagformulier voor een of meerdere reizigers tegelijk invullen. In het aanvraagformulier vul je je e-mailadres, je mobiele telefoonnummer, je adres, je postcode, je woonplaats en land in. Het is aan te raden om het visum 1 dag eerder in te laten gaan, voordat je in Turkije aankomt. Reisorganisaties of luchthavens kunnen af en toe de vluchttijden vervroegen. Na betaling wordt het e-visum per mail verzonden.

Met spoed een visum nodig? Dat kan! Voor een spoedaanvraag van een visum wordt wel, per persoon, €5,00 aan extra kosten gerekend. Wanneer je een spoedaanvraag van een visum voltooid hebt, kan deze al na 15 minuten in je mailbox zitten.

Uitzonderingen voor een aanvraag

In sommige gevallen heb je geen visum voor Turkije nodig. Wanneer je per cruiseschip aankomt in Turkije is een visum alleen nodig wanneer je langer dan 72 aan land blijft. Overstappen op een Turkse luchthaven kan ook zonder een visum, mits je de luchthaven niet tussendoor verlaat. Wanneer je naar Turkije reist als vrachtwagenchauffeur, archeoloog of documentairemaker, moet je een stickervisum aanvragen bij het Turkse consulaat. Deze variant is duurder, heeft een langere levertijd en heeft een ingewikkelde aanvraagprocedure. Vraag een stickervisum dus alleen aan wanneer je niet voldoet aan de eisen van een e-visum.