Slowakije

Bratislava

De hoofdstad van Slowakije is Bratislava in het zuidwesten van het land, dicht bij de Tsjechische grens. In Bratislava wonen ongeveer 500.000 mensen. Het is een stad waar geschiedenis zich kruist met moderne nieuwbouw. Boven de stad steekt de Bratislavse burcht uit en vanuit zijn rots waakt hij over zijn stad. Onder zijn voeten vloeit de langzame grote rivier Donau. De stad is een rijk uitgaansgebied voor jong en oud. Overdag kunt u allerlei galerieën en musea bezoeken, ’s nachts ontwaakt de stad in de zachte vriendelijke sfeer van cafeetjes en terrasjes.

De arend

In de hoofdstad vindt u een dierentuin voor jong en oud, met meer dan 1000 dieren van 170 verschillende soorten. Een leuk dagje uit kunt u ook maken naar de botanische tuin, waar u de prachtige flora kunt bewonderen in grote kassen en buiten.

In de winter

10 km aan het westen van Bratislava treft u de ruïne van Devin aan. Door de verschillende voorwerpen en resten van huizen veronderstelt men, dat de eerste bewoners van dit gebied hier al in de jonge steentijdperk waren. Maar de sporen van lange bewoning van dit gebied wijzen naar de Kelten, die hier 100 jaar woonden. Verder kunt u hier bijvoorbeeld ook de Romeinse architectuur aantreffen in de vorm van een catacombe. De natuur rond dit gebied is ook zeer waard om te bezoeken. In de winter kunt u dit allemaal ontdekken door de uitgezette langlaufroutes te volgen.

Zilina

Een van toeristisch meest interessante en bezochte plekken van Slowakije is de regio Zilina. Hier vindt u vele mogelijkheden voor alle soorten toeristiek, voor het uitoefenen van gevarieerde watersporten, mogelijkheid van ontspanning in de thermale zwembaden en natuurlijk ook het verkennen van de historie van Slowakije.

In deze regio zijn bewaarde karakteristieke dorpjes, die een blik scheppen op de oude wereld van de Slowaakse cultuur. Maar ook de eigenaardigheid van de natuur en de uitzonderlijkheid van de bewoners zullen zeker bij iedereen in mooie herinnering blijven.

Een van de prachtigste historische gebieden in de regio Zilina is het gebied van Liptov. Het is vooral bekend om zijn culturele bezienswaardigheden, de karakteristieke volksarchitectuur die vandaag de dag nog te vinden is in de dorpjes Vlkolinec, Vychodna, Liptovske Sliace en Cicmany met zijn prachtig beschilderde huisjes. De regio Liptov is al door de Kelten bewoond, daarvan vindt u het bewijs in Liptovsky Michal. Op de burchten Likava, Liptovsky Hrad en de Liptovsky Hradek leert u over de jongere geschiedenis van Liptov.

Liptov wordt van alle kanten omhelsd door de geweldige bergen: De Hoge Tatra, Oost Tatra en Chocske Toppen aan de noordkant, de Lage Tatra waarin de Kleine Fatra aan de zuidkant, Velka Fatra aan het westen en de Popradska Bergvlakte aan het oosten. Door Liptov heen stroomt de rivier Vah en Bela. U vindt hier ook het recreatiemeer Liptovska Mara. En naast de vele mogelijkheden om te skiën en toeristiek uit te oefenen, kunt u hier bijvoorbeeld paragliden, raften, paardrijden, vliegen, fietsen en nog veel meer. In de winter zijn de veel bezochte skigebieden de Demanovska Dolina, Malinne, Jasna, Janska Dolina en Chopok. Ontspanning vindt u in de thermale bronnen van Besenova, Liptovsky Jan en het aquapark Tatralandia.

Het gebied KYSUCE is een mooi bergachtig gebied met fijne flora en fauna. In het kenmerkende dorpje Terchova kruist elke zomer zich folklore met oude tradities, daardoor zijn er een tal van leuke festivals ontstaan. Onder de berg Hricovec kunt u de rivier Kysuce bij haar nooit eindigende geboorte aantreffen. Als u van stoomtreinen houdt, bezoekt u het museum van het Kysuce dorp in Vychylovka, waar er vanaf mei tot oktober een oude gereconstrueerde bosspoorweg in werking is. Een heel speciaal dagje uit is naar het openluchtmuseum van Nova Bystrica waar u de Slowaakse geschiedenis in levende lijve kunt ontmoeten.

Interessante plaatsen zijn ook rond de rivier Rajcianka. Zuidelijk van de stad Zilina vindt u de thermale bronnen de Rajecke Teplice. Bij de bronnen behoort ook het renaissance kasteel in het dal achter het dorp Kunerad ( 5 km vanaf de bronnen). De stad Rajecka Lesna is bekend om haar prachtige houtgesneden Slowaakse Betlehem, die acht meter lang is en twee meter hoog.

Zilina, de hoofdstad van deze regio is een zeer aangename plek om te verblijven. De stad Martin, zijn grote openluchtmuseum van volksarchitectuur en de prachtige omgeving worden een leuk dagje uit. Ook in Ruzomberok zult u veel eigenaardigs tegenkomen.

Voor de natuurbewonderaars is in het gebied Mala Fatra het magnifieke Sutovsky waterval, op een hoogte van 765 m. Niet alleen het waterval van 38 m hoog, maar vooral ook de schone, geestverrijkende natuur eromheen geeft u een gevoel van rust.